-- Nieuw: supportlinks van diensten die ik gebruik. Start vandaag nog met investeren in aandelen, crypto, vastgoed en crowdfunding --

Dividend Aandelen kopen? | Dividend overzicht | AEX

Nederlandse dividend aandelen

In dit artikel praat ik over Nederlandse dividend aandelen. Met dividend aandelen krijg je maandelijks of om de drie maanden een dividend uitkering per aandeel. Dividend is een uitbetaling van een deel van de winst aan de aandeelhouders. Het doel van het uitkeren van dividend is het aantrekken van beleggers. Dividend kan dan ook gezien worden als een beloning voor mensen die de aandelen gedurende langere tijd vasthouden.

Wanneer een bedrijf dividend uitkeert, wordt er eerst een aankondiging gedaan. Bij de aankondiging wordt er aangegeven hoeveel dividend er wordt uitgegeven en op welke datum. De koers van een aandeel stijgt vervolgens met de waarde van het aangekondigde dividend. 

Een belangrijke datum is vervolgens de ex-dividend datum. De ex-dividend datum is het moment waarop er wordt bepaald wie er recht hebben op dividend. Alle mensen die voor het moment van ex-dividend aandelen in het bedrijf bezitten ontvangen het dividend. Je hebt geen recht op dividend wanneer je het aandeel koopt op of na de ex-dividend datum. 

Pas op de uitbetalingsdatum ontvangen de aandeelhouders die recht hadden op het dividend hun uitkering. Wanneer je het aandeel pas op de ex-dividend datum of later hebt aangeschaft, heb je geen recht op dividend. De uitbetalingsdatum kan een maand later plaatsvinden.


Wat voor bedrijven keren veel dividend uit?

Niet alle bedrijven betalen evenveel dividend. Bedrijven die al langer bestaan en grote, voorspelbare winsten neerzetten betalen eerder winst uit. Voorbeelden van dit soort bedrijven zijn bijvoorbeeld:

 • Olie en gasbedrijven
 • Banken en financiële instituties
 • Farmaceutische bedrijven
 • Nutsbedrijven

Hieronder een overzicht van Nederlandse bedrijven die dividend uitbetalen. Uiteraard kan dit in de loop van de tijd aangepast zijn. Kijk dan ook naar het actuele dividend beleid van het bedrijf. Dit is vaak te zien op de website van het bedrijf.

Als belegger kunt u op twee manieren winst maken op aandelen: koerswinst en dividend. Beleggers kijken voornamelijk naar mogelijke koerswinst, maar dividend is op de lange termijn minstens even belangrijk. Natuurlijk is het ook zo dat aandelen in waarde kunnen dalen. En als het even minder gaat met een onderneming, dan kan het dividend ook worden verlaagd of zelfs gestopt.

Een groot gedeelte van de Nederlandse aandelen keert jaar na jaar 3% of meer aan dividend uit. Dit lijkt weinig, maar het kan flink oplopen na verloop van tijd. Dividend is dan ook voor veel langetermijn-beleggers de meest belangrijke vorm van rendement. 


Dividend aandelen zorgen voor een passief inkomen

Een ander bekend voorbeeld van passief inkomen is dividend. Stel dat jij hebt geïnvesteerd in aandelen van Shell, dan haal jij hier elk kwartaal een passief inkomen uit aan dividend. Shell keert namelijk ieder kwartaal dividend uit.

Hoeveel geld je hiermee verdient, is uiteraard afhankelijk van hoeveel aandelen jij hebt gekocht. Maar één ding wat zeker is, is dat jij op die manier geld verdient zonder er op dat moment fysiek wat voor te doen. Het enige wat je in dit geval hoeft te doen, is beleggen in aandelen.

Wanneer jouw passief inkomen hoger is dan je vaste lasten ben je in principe financieel onafhankelijk. Je hoeft namelijk niet meer fysiek te werken om je rekeningen te kunnen betalen.

Het is voor iedereen mogelijk om een passief inkomen op te bouwen en dus ook voor iedereen mogelijk om financieel onafhankelijk te worden. Alleen ontstaat een passief inkomen natuurlijk niet uit het niets. Je zult dit zelf op moeten bouwen.


Mijn 2 grootste dividend posities in mijn portfolio

NR 1 in mijn portfolio van DEGIRO is Unilever.

Unilever is het grootste bedrijf in fast moving consumer goods in de Benelux. In Nederland brengen we zo’n 40 bekende merken op de markt.Deze bekende merken vertegenwoordigen een uiteenlopend assortiment producten onder merknamen als Axe, Bertolli, Biotex, Calvé, Cif, Conimex, Dove, Glorix, Hertog, Knorr, Lipton, Neutral, OLA, OMO, Prodent, Unox, Zendium en Zwitsal.

Unilever is wereldwijd toonaangevend in fast-moving consumer goods. Zij verkoopt circa 400 merken in ruim 190 landen. Iedere dag gebruiken 2,5 miljard mensen een Unilever-product.

Feiten en cijfers:

 • In 2019 bedroeg onze omzet € 52 miljard
 • 59% van onze activiteiten bevindt zich in opkomende markten
 • 12 merken hebben een omzet van meer dan € 1 miljard per jaar
 • 155.000 mensen werken voor Unilever
 • 50% van onze managers bestaat uit vrouwen
 • No. 1 FMCG Graduate Employer of Choice in 50 markten
 • We hebben 28 Sustainable Living-merken. Ze zijn 69% sneller gegroeid dan de rest van het bedrijf en leveren 75% van de groei van het bedrijf

Bron: Unilever website

NR 2 in mijn portfolio van DEGIRO is Shell.

Zowel op het vasteland als op de Noordzee richt Shell zich via Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op exploratie en winning van olie en gas. De raffinaderij in Pernis en het chemiecomplex in Moerdijk zorgen voor verwerking van olie en gas.In Amsterdam en Rijswijk staan grote onderzoekscentra. Het mondiale hoofdkwartier staat in Den Haag. In Nederland is Shell marktleider op het gebied van transportbrandstoffen.

Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) houdt zich bezig met opsporing en winning van aardgas en aardolie uit Nederlandse bodem. Shell en ExxonMobil zijn beide 50 procent aandeelhouder van NAM.

In 1959 werd in Slochteren het Groningen-gasveld ontdekt. Groningen staat in de top 20 van grootste gasvelden ter wereld.De Shell-raffinaderij in Pernis – de grootste in Europa – is via ondergrondse pijpleidingen verbonden met Shell’s chemieterrein in Moerdijk.Het chemiecomplex van Shell in Moerdijk behoort tot de grootste van Europa. In de fabriek worden chemische basisproducten gemaakt.

De laboratoria in Amsterdam en Rijswijk zijn de kenniscentra van Shell. Hier worden nieuwe technologieën ontwikkeld die energiewinning en productie bevorderen.Het wereldwijde hoofdkantoor van Shell staat in Den Haag. Op dit kantoor worden onder meer de langetermijn­strategieën van de verschillende activiteiten bepaald.

De Nederlandse weggebruiker tankt jaarlijks zo’n 3 miljard liter brandstof bij ruim 600 Shell-tankstations. Dat maakt Shell marktleider.

Bron: Shell website


Waar zijn aandelen te koop?

Stel, je wilt jouw eerste aandeel kopen. Dan gaat dat meestal via de beurs. Om als particulier op de beurs een product te kunnen kopen of verkopen, heb je een broker nodig. Dit komt omdat beurzen uitsluitend werken met professionele partijen die daarvoor een vergunning hebben. Om te kunnen handelen heb je dus een beleggingsrekening nodig bij een broker. Dit is de partij die je toegang geeft tot de beurs. DEGIRO is een dergelijke broker. Wanneer u bij DEGIRO een order plaatst om te kopen of verkopen, gaat deze naar een beurs, de plek waar aandelen en andere financiële producten worden verhandeld. Hier treedt het vraag-en-aanbodprincipe in werking. Of jouw order wordt uitgevoerd hangt dus af van orders van andere beleggers op de beurs. Sommige aandelen kunnen op verschillende beurzen worden aangeboden, zo is Unilever en Royal Dutch Shell zowel op Euronext in Amsterdam, als de New York Stock Exchange te vinden.

In deze video kijk ik naar aandelen die geen hype zijn maar in mijn ogen veel potentie hebben en een hoeksteen kunnen zijn voor je portfolio met extra dividend.

Blik op je geld staat voor beleggen, sparen en financiën. Met Blik op je Geld willen we je graag helpen om te werken aan jouw toekomst. Ook al word je misschien niet 100% financieel vrij, dan is dat nog geen reden om niet te beginnen. Alle inkomsten, waarvoor je niet meer hoeft te werken, zijn toch altijd van harte welkom. Graag neem ik jou mee hoe ik dit doe. Ik geef jou tips en praktische voorbeelden hoe ik met zaken omgaat en tevens deel ik graag mijn inzichten met jou. 

 

 • Wil je weten hoe geld voor jou werkt?
 • Wil je weten wat de laatste ontwikkelingen zijn over hoe je kunt investeren?

 • Wil je weten of je de juiste keuze gemaakt hebt voor de toekomst?

 • Wil je weten en ontdekken hoe je wederkerende inkomsten krijgt per maand?

 • Wil je werken aan stap voor stap naar steeds meer financieel vrij?

⚠️ Disclaimer ⚠️ Rendement, risico en kosten. Daar draait het om bij beleggen en investeren. In het algemeen geldt: beleggingen waarvan je een hoger rendement kunt verwachten, brengen een hoger risico met zich mee. Welke keuzes je ook maakt, het is nooit zonder risico. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Ook is het goed om te weten dat het kosten met zich mee brengt. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend. Je blijft altijd verantwoordelijk voor eigen handelen.

Lees ook


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.